Speelklaar maken van gravelbanen onder slechte weersomstandigheden: uitdaging vraagt om werderzijds begrip

maandag 19 februari 2024

Voldoende en goede gravelbanen zijn van groot belang voor (de ontwikkeling van) tennis in Nederland. De Vereniging van Tennisbaanbouwers Nederland is verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van honderden gravelbanen in ons land. De VTN-aannemers zetten zich ook dit jaar weer maximaal in om de gravelbanen speelklaar te maken voor de voorjaarscompetitie en toernooien.

De VTN merkt dat de vraag naar het uitbesteden van voorjaarsonderhoud voor gravelbanen toeneemt. Het is specialistisch werk en het aantal (ter zake kundige) vrijwilligers bij verenigingen neemt gestaag af. De groeiende onderhoudsvraag leidt echter wel tot uitdagingen bij de aannemers, zeker aan het begin van het seizoen. In een heel korte periode moet iedereen adequaat geholpen kunnen worden. In het geval van slechte weersomstandigheden kan de planning dan sterk onder druk komen te staan. Bij aanhoudende regenval en in het bijzonder met vorst of sneeuw, is het dan zeer onverstandig om met de gravelbanen aan de slag te gaan, omdat dit kan leiden tot onomkeerbare schade. Als het na slechte weersomstandigheden weer wel goed weer is, kunnen de aannemers niet overal tegelijk aan de slag, met nieuwe planningen als gevolg. De VTN begrijpt maar al te goed dat dit voor spanning en ongeduld kan zorgen tussen opdrachtgever en opdrachtnemer, maar verzoekt om wederzijds begrip.

Het advies is dan ook om aan de voorkant als vereniging goede afspraken te maken met jouw aannemer over de verwachtingen bij slechte weersomstandigheden, communicatie daarover en de mogelijke gevolgen daarvan voor de planning. In geval van overmacht is de KNLTB als organisator van de voorjaarscompetitie uiteraard altijd bereid om mee te denken over alternatieven en daarvoor bereikbaar via wedstrijdtennis@knltb.nl. Met wederzijds begrip en flexibiliteit van alle betrokkenen komt het altijd goed!

Sluiten